drinkbeker

Top 12 koffie creaties

Top 12 koffie creaties

Als je vroeger “een bakkie” ging doen, kreeg je simpelweg een kop koffie voor je neus. Vaak was dat gewoon een kop filterkoffie. Je weet wel, uit zo’n apparaat die je opa en oma nog in de kast hebben staan en waarvan de jongere lezers onder ons zich al tijden afvragen hoe je daar in hemelsnaam een knappe koffie creatie mee kunt maken…….

Tegenwoordig is dit wel anders. Je kunt inmiddels talloze koffie creaties bestellen en zelf thuis zetten. Of je nu houdt van sterk, pittig, zoet, met of zonder schuim, met alcohol of met een lekker smaakje zoals chocola of karamel, voor alle smaakvoorkeuren bestaat wel een koffie die bij je past! Toch is nog steeds niet iedereen op de hoogte van wat er allemaal mogelijk is op koffiegebied. Daarom zetten we in dit blog de top 12 aan koffie creaties voor je op een rijtje. Misschien staan er wel een paar tussen waar jij nog nooit van gehoord hebt en die je zeker eens moet uitproberen.

Een bezoekje aan een koffiebar

Iedere keer dat je een bezoekje aan een koffiebarretje brengt en het koffiemenu opent, lijkt het alsof er nog meer en nog specialere soorten koffie zijn. Sommige lijken op elkaar qua naam, dus vraag jij je af (als je niet helemaal in de wereld van de koffie thuis bent)  wat precies het verschil is tussen deze koffie varianten. Het voelt bijna saai n misschien ook wel een beetje not done om ‘gewoon’ een cappuccino te bestellen, laat staan een zwarte koffie. En als je daar het koffiemenu wat meer bestudeerd, dan komt de onzekerheid: wat is een flat white? En wanneer kies ik een ristretto in plaats van een espresso? Een Wiener melange heb je nog nooit van gehoord en wat is in hemelsnaam een cortado? Kortom hoogste tijd om je wat op weg te helpen zodat jij bij je volgende bezoekje aan een koffiebar vol zelfvertrouwen kunt melden welke koffie creatie je graag wilt hebben.

1.    Een Espresso

Laten we bij de basis en zonder poespas beginnen met de espresso. De meeste mensen kennen deze koffie variant wel. Espresso staat bekend als een kleine sterke koffie. In Nederland wordt deze variant door koffieliefhebbers vaak na een overheerlijke maaltijd gedronken. In de zuidelijke landen van Europa wordt espresso de hele dag door, vaak staand aan de bar, gedronken. Daarnaast vormt espresso de basis voor koffiedranken met melk, zoals een cappuccino of latte.

2.    Een Ristretto

Een ristretto is in feite een meer geconcentreerde en donkerdere versie van de gewone espresso. Er zijn echter verschillen tussen espresso en ristretto. De ristretto wordt gemaakt met dezelfde hoeveelheid koffie als een espresso, maar met slechts de helft van de hoeveelheid water. Zo’n 15 ml. Het resultaat is een rijke en aromatische drank – je zou het zelfs kruidig kunnen noemen – die perfect is voor degenen die een 'kick' kunnen gebruiken om ‘s ochtends aan de slag te gaan. Een Ristretto is namelijk niet veel meer dan 1 slok, dus een shotje koffie.

3.    De Americano

De naam Americano stamt uit de Twee Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten, gelegerd in Italië, vonden de normale Italiaanse espresso vaak te sterk en bitter, dus voegden ze er meer water aan toe. Een Americano is dus niets meer dan een normale espresso, aangelengd met extra heet water. Waar een espresso bestaat uit ongeveer 25 tot 30ml koffie, bevat een Americano zo’n 60ml koffie (ongeveer 2x zoveel water).

4.    Een lungo

De lungo lijkt op de Americano maar is toch net even anders. Er is namelijk wel degelijk verschil. De hoeveelheid gemalen koffie blijft hetzelfde als bij een espresso of Americano (ongeveer 7 gram), maar er wordt 1,5 tot 2 keer zoveel water gebruikt tijdens de bereiding. Het grote verschil tussen een lungo en een Americano is dat al het water bij een lungo door de gemalen koffie loopt. Bij een Americano wordt een espresso gewoonweg aangelengd met extra water. Doordat alle water door de gemalen koffie loopt, resulteert dit in een sterke en rijkere smaak dan een Americano, die soms wat waterig kan proeven. Deze milde kop koffie is afgewerkt met een fluweelzacht crème laagje.

Toch liever een andere koffie creatie?

Vind je al deze koffie creaties te gewoon of zijn espresso varianten gewoonweg te sterk voor je? Dan kom je al snel uit bij een koffiesoort met melk (ook wel latte koffiesoort genoemd). Door het toevoegen van melk wordt de smaak van de koffie over het algemeen zachter, je proeft immers minder bitter, en de koffie smaakt voller en romiger. Ook deze zullen we op een rijtje voor je zetten.

5.    De Cappuccino

Wie kent hem niet, de Cappuccino. Het is de meest populaire koffiesoort met melk. Een cappuccino kun je tegenwoordig overal krijgen. Deze koffie variant wordt gemaakt met een dubbel shot espresso waar je opgeschuimde melk aan toevoegt. De melk (meestal volle melk) wordt opgeschuimd in melkkannetje met behulp van een stoompijpje. Als de melk opgeschuimd is, wordt eerst een deel van de melk door de espresso heen geschonken. Het laatste deel van de opgeschuimde melk wordt boven op de cappuccino en espressolaag geschonken. Hierdoor ontstaat de schuimlaag op een cappuccino. De schuimlaag leent zich overigens uitstekend voor de zogenaamde latte art. Je weet wel, die leuke figuurtjes die barista’s op je koffie maken.

6.    Een Latte, Caffè Latte of in het Nederlands koffie verkeerd

Een latte, of caffè latte of koffie verkeerd, allemaal namen voor dezelfde koffie creatie, lijkt op een cappuccino, alleen wordt er nu meer melk gebruikt. De melk wordt iets minder hard opgeschuimd dan bij een cappuccino, waardoor hij dunner wordt. In een latte wordt ongeveer 250ml melk gebruikt die over een dubbel shot espresso wordt geschonken. Meer melk betekent dus een minder sterke koffiesmaak, waardoor deze koffiesoort zachter en romiger smaakt.

7.    Een Flat White

Waar de meeste mensen bovenstaande koffie creaties nog wel kennen begint het nu wat spannender te worden. Want wat is nu precies een Flat White? Aangezien de flat white als koffie creatie tussen degene met melk staat is het logisch dat ook deze variant op de cappuccino en de Latte lijkt. Het verschil tussen een Flat White en een cappuccino is ook hier weer de dunner opgeschuimde melk. Een Flat White wordt ook met 2 shots espresso gemaakt. De Flat White smaakt iets sterker dan een cappuccino of latte door de hoeveelheid melk. Eerst wordt een dubbele espresso gezet, waaraan ongeveer 150ml dunner opgeschuimde melk wordt toegevoegd. In tegenstelling tot de Latte heeft de flat white wél weer een schuimlaag.

8.    Een Cortado

Een cortado is een van de weinige koffievariaties die geen oorsprong vindt in Italië. De cortado komt namelijk uit Spanje, waar het veel geserveerd wordt. Een cortado is een espresso verdund met warme melk. De verhouding melk en koffie is in een cortado ongeveer 50% melk en 50% espresso. Net als bij de cappuccino is het bij de cortado ook mogelijk om latte art te maken. De cortado is in Nederland nog relatief onbekend maar is erg populair in Spanje, Portugal en verschillende Zuid-Amerikaanse landen..

9.    De Latte Macchiato

We hebben net al de Latte besproken. Als jij dacht dat wij het daarbij over de Latte Macchiato hadden, heb je het echter mis. Het zijn daadwerkelijk twee verschillende koffie creaties. Je herkent de latte macchiato ook meteen, omdat deze vaak in een doorzichtig glas wordt geserveerd, waardoor je duidelijk 2 lagen ziet. Eerst wordt ongeveer 250ml melk opgeschuimd en in een glas geschonken. Daarna wordt pas de espresso voorzichtig erover geschonken. Door de espresso er later aan toe te voegen, ontstaan dus die 2 duidelijke lagen. Bij de Latte gebeurt het andersom.

10. De Espresso Macchiato

Heb je zin in iets sterks maar toch weer niet té sterk? Dan is de Espresso Macchiato jouw ding. Dit is niets meer dan een normale single shot espresso waaraan twee theelepels opgeschuimde melk worden toegevoegd. De melk wordt zoals bij een cappuccino gewoon opgeschuimd, maar in plaats van deze opgeschuimde melk in de espresso te gieten, schep je het schuim er bovenop.

11. De Wiener melange

Wiener melange is een van oudsher Oostenrijks recept, om precies te zijn, de naam zegt het natuurlijk al, uit Wenen. Wiener melange is ontstaan in de Weense koffiehuizen. Maar tegenwoordig is de Wiener melange overal te krijgen en erg populair. In het originele recept staat dat er naast koffie en chocolade ook een eidooier en slagroom in deze koffievariatie moet. Toch wordt de Wiener melange vaak zonder eidooier gemaakt, maar wel met slagroom. Ga je deze koffie echter in plaats van herkomst proberen, dan wordt er wel degelijk een eierdooier gebruikt.

12. Koffie choc

Ben jij een echte zoetekauw? Het liefste ook als je koffie drinkt? Dan is koffie choc jouw ding. Koffie choc is een namelijk een koffie met cacao en melkschuim, in plaats van een espresso. Hierdoor ontstaat een heerlijke zoete chocodrank met een lichte smaak van koffie. Een heerlijk volle, zoetige smaak met een romige afdronk door de cacao en het melkschuim. Het is geen geheim dat koffie en chocolade een hemelse mix vormen. Ze versterken elkaars unieke eigenschappen. Daarom is een koffie choc het proberen waard.

Varianten op deze lekkere koffie creaties

Op deze 12 koffie creaties zijn er natuurlijk nog tal van varianten. Zowel als warme variant maar ook als ijs variant. Welke koffie variant of koffie creatie het beste bij je past hangt natuurlijk helemaal van jouw voorkeuren en smaak af. Daarnaast hangt de smaak natuurlijk ook erg af van welke soort melk en bonen er gebruikt worden. We hoop dat de volgende keer als je in een koffiezaak staat, de keuze iets makkelijker is geworden. Het blijft in het begin altijd zoeken naar jouw smaak en daarbij kan jouw smaak natuurlijk ook altijd weer veranderen. Welke koffie creatie je ook kiest, drink deze altijd uit een herbruikbare koffiebeker. Dat is niet alleen goed voor het milieu het is vanaf juli 2023 ook nog eens de norm. In een volgende blog vertellen wij hier meer over.

Volgende lezen

Hoe vies is jouw drinkfles?
Herbruikbare koffiebekers voor op kantoor

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.