nadelen plastic

De nadelen van plastic flessen

Plasticafval

De nadelen van plastic flessen

Voor een gezonde levensstijl is de richtlijn om elke dag 35ml water per kilogram lichaamsgewicht te drinken. Haal jij dit al? Als je veel zweet is het van belang om wat meer te drinken dan normaal. Dit om je vochtbalans op pijl te houden. Uit wat voor drinkgerei drink jij jouw water? Doe je dit uit een glas of gebruik je een plastic flesje? Plastic flesjes hebben een aantal nadelen en in deze blog gaan we dat met je bespreken.

Petflessen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid

Zo goed als al het water wat in Nederland verkocht wordt zit in flessen gemaakt van PET. PET noemen we ook wel polyethyleentereftalaat. Bij de productie van PET wordt antimoon gebruikt en dit kan lekken in het water. Alhoewel de kans klein is, is er geen 100% garantie dat jouw water antimoon vrij is. Antimoon is een stof die op de lijst staat van kankerverwekkende stoffen. Kortom, je wilt geen antimoon in jouw flesje water!

Plastic-flesjes

Petflessen zitten vol met weekmakers

Het materiaal PET is van zichzelf niet flexibel en zelfs breekbaar. Om het materiaal flexibel te maken worden er verschillende weekmakers (stoffen om PET flexibel te maken) toegevoegd aan het mengsel. De meeste toegevoegde stoffen staan al decennia onder druk omdat ze mogelijk schadelijke effecten hebben op de gezondheid. De bekendste stof is BPA. BPA is tijden lang in opspraak geweest door de nadelige effecten op de gezondheid en is uiteindelijk verboden. Echter zijn er veel meer weekmakers dan alleen BPA. Je zal op plastic flesjes vaak BPA vrij zien staan, dit betekent niet dat er geen weekmakers zijn toegevoegd. Dit betekent alleen dat de stof BPA er niet in zit!

Plastic nog schadelijker met warm weer

Ga je met warm weer een dagje weg neem dan absoluut geen plastic flesje water mee. Het is namelijk zo dat wanneer een plastic flesje opwarmt er nog meer giftige stoffen vrij komen. Let ook op dat je zeker geen plastic flesjes bewaard in een warme auto. Dan kan je beter kiezen voor een rvs-drinkfles.

Een mega berg afval

Helaas zijn plastic flesjes erg schadelijk voor ons milieu. De afvalstapel van wegwerpplastic wordt alleen maar groter en plastic flesjes hebben hierin een groot aandeel. Ze komen in onze natuur en vergaan nooit! De flesjes zijn erg schadelijk voor natuur en dier. Een schrijnend voorbeeld is de plastic soep in onze oceaan. Wij mensen produceren zoveel plastic dat we de afvalstroom simpelweg niet onder controle hebben. Naast deze gegevens is het ook nog eens een feit dat er weinig plastic gerecycled wordt.

Conclusie

Water drinken uit een plastic flesje betekent zeker niet per definitie dat jouw gezondheid schade oploopt of dat er direct mille schade optreedt. Wel is de frequentie van het consumeren van een eenmalig plastic flesje hier een belangrijke factor. Denk er bewust over na wanneer je een eenmalig flesje koopt of zorg dat je een herbruikbare drinkfles bij je hebt. Met een stukje gezond bewust zijn en logisch nadenken hebben we er vertrouwen in dat we afvalberg plastic kunnen verkleinen.

 

Volgende lezen

Een waterfles van 2 liter
Steun Plastic Soup Foundation

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.