Ohita ja siirry sisältöön

🏆 #1 Stainless Steel Water Bottle

  Nieuwe wetgeving voor wegwerpbekers

  Nieuwe wetgeving voor wegwerpbekers

  De Europese Unie en de Nederlandse overheid gaan nieuwe regels introduceren omtrent eenmalig gebruik van wegwerpbekers. Vanaf 1 januari 2024 komt er een verbod op het gebruik van plastic wegwerpbekers voor consumptie ter plaatse. Vanaf dat moment dienen de bekers herbruikbaar te zijn. Voor consumptie voor onderweg geldt dit echter al eerder, en wel vanaf 1 juli 2023. Niet alleen komt er een verbod op gratis plastic wegwerpbekers, daarnaast wordt het verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. In dit blog vertellen we daarom alles over de nieuwe wetgeving voor wegwerpbekers.

  Plasticsoep tegen gaan

  Aangezien er op dit moment zo’n 150 miljoen ton plastic in de oceanen ronddrijft heeft de Europese Commissie in december 2018 een akkoord gesloten om de plasticsoep tegen te gaan. Het akkoord bevat verschillende maatregelen, waarvan de eerste al op 3 juli 2021 zijn ingegaan. Sommige plastic wegwerpproducten zijn sindsdien verboden. Denk daarbij aan plastic rietjes, wattenstaafjes, ballonstokjes enz. Daarnaast moet er voor plastic tasjes betaald worden én zit er tegenwoordig statiegeld op kleine plastic flesjes. Daar komen nu vanaf 1 juli 2023 de wegwerpbekers voor onderweg bij en vanaf 01 januari 2024 worden herbruikbare koffiebekers ook op kantoor de norm.

  plastic-soep

  Koffie in een koffiebeker to go

  Verkoop jij als ondernemer koffie in een koffiebeker to go? Prima, maar vanaf 1 juli 2023 gaat de wetgeving veranderen. Vanaf die datum ben je als ondernemer verplicht om een meerprijs in rekening te brengen aan de consument voor een plastic drinkbeker voor eenmalig gebruik. Het bedrag mag daarbij niet verrekend zijn in de prijs van het product en moet als los bedrag zichtbaar zijn op de rekening. Daarnaast ben je verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Een van de manieren om hier invulling aan te geven is door herbruikbare koffiebeker aan te bieden.  Dat brengt natuurlijk een hoop gedoe en geregel met zich mee, maar je kunt het ook zien als een marketing kans. Je kunt bijvoorbeeld de herbruikbare koffiebeker laten bedrukken met bijvoorbeeld je logo.

  Herbruikbare koffiebekers worden de norm

  Voor consumptie op locatie, zoals op kantoor, de kantine, in de snackbar of op een festival worden herbruikbare koffiebekers of afwasbare mokken vanaf 1 januari 2024 de norm. Er komt dus een verbod op plastic bekers voor eenmalig gebruik. Als plastic wegwerpbekers of voor je bedrijf echt nodig zijn, of als er geen enkele mogelijkheid is om bijvoorbeeld de mokken of het servies af te wassen, dan mag je ze blijven gebruiken. In dat geval moet je 75 tot 90% van de verpakkingen zelf weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. “In de praktijk is dit moeilijk haalbaar, zeker voor kleine ondernemers” voorspellen experts. Met ‘hoogwaardig’ wordt bedoeld dat het materiaal weer terug kan komen als voedselcontactmateriaal.

  Alternatief wegwerp bekers

  Zoals aangegeven ben je als ondernemer straks ook verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden of om je klanten te laten betalen voor de plastic variant. De adviesprijs hiervoor is €0.25 per beker. In de toch al zo ontzettend dure tijd is het natuurlijk vrij lastig om nóg eens €0.25 bovenop de toch al gestegen prijzen te moeten gaan berekenen. Je beste keuze is daarom om je klanten, voor consumptie onderweg, herbruikbare koffiebekers, eventueel met je logo, aan te bieden. Voor consumptie ter plaatse kun je over gaan op een keramiek servies.

  Neem contact met ons op

  Wij begrijpen als geen ander dat deze nieuwe wetgeving veel impact kan gaan hebben op jouw bedrijfsvoering. Heb je vragen, wil je graag advies voor een passende invulling voor jouw organisatie of wil je meer informatie over onze herbruikbare koffiebekers? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt ons bereiken door het contact formulier op onze website in te vullen.