Ohita ja siirry sisältöön

🏆 #1 Stainless Steel Water Bottle

  Herbruikbare koffiebekers voor op kantoor

  Herbruikbare koffiebekers voor op kantoor

  Herbruikbare koffiebekers voor op kantoor

  Vanaf 2023 moet het op kantoor gebruikelijk zijn om koffie of thee te drinken uit mokken of kopjes in plaats van uit wegwerpbekers. Herbruikbare koffiebekers voor op kantoor worden dus de norm. Ook op andere plekken waar drankjes ter plaatse worden opgedronken worden herbruikbare bekers de norm. Dit alles om in 2050 volledig circulair te zijn en niet meer bij te dragen aan de immense plastic afvalberg waar de wereld op dit moment onder gebukt gaat. 

  Heb jij enig idee hoeveel wegwerpbekers en voedselverpakkingen we per jaar verslijten?

  Waarschijnlijk heb je geen flauw idee hoeveel wegwerpbekers en voedselverpakkingen we jaarlijks verbruiken. Logisch, want dat is natuurlijk ook niet iets waar je dagelijks over na denkt, laat staan mee bezig bent. Toch is het goed om wel even een beeld te schetsen. Dagelijks worden er in Nederland 19 miljoen wegwerpdrinkbekers en - voedselverpakkingen gebruikt en weggegooid. Dat brengt het totaal op 7 miljard stuks per jaar. Je leest het goed. Een groot deel daarvan wordt bij het plastic afval ingezameld maar een even groot deel beland op straat en in de natuur. Onze oceanen liggen er inmiddels vol mee met alle gevolgen van dien. Iedereen heeft inmiddels wel beelden van zeeschildpadden, walvissen, orka’s en ander zeeleven met plastic gezien.

  Het gebruik van wegwerpplastic moet in 2026 drastisch verminderd zijn.

  De afgelopen jaren zijn er Europese afspraken gemaakt, dat in 2026 het gebruik van wegwerpplastic drastisch verminderd moet zijn. Lidstaten mogen zelf bepalen hoe ze hier invulling aan geven. De Nederlandse minister van Milieu heeft dus gekozen voor deze maatregelen.

  Met name op kantoor zal dit grote impact hebben. Hoewel wegwerpkoffiebekers op kantoor van papier lijken, zijn ze echter voorzien van een laagje plastic om warme dranken als thee en koffie vast te kunnen houden. Dit soort verpakkingen blijken in de praktijk vaak lastig recyclebaar, waardoor veel van het materiaal uiteindelijk niet gerecycled wordt maar verbrand en laat dat nou precies zijn wat we niet willen. Het verbranden van (plastic) afval veroorzaakt extra CO2-uitstoot. Alsof onze problemen op dat gebied nog niet groot genoeg zijn……. Daarom worden herbruikbare koffiebekers op kantoor de norm.

  Kopjes en mokken voor op kantoor

  Op kantoren zijn de wegwerpkoffiebekers gemakkelijk te vervangen door herbruikbare alternatieven, zoals kopjes en mokken. Echter is dit niet voor ieder bedrijf een optie of gewenst. Niet ieder bedrijf heeft namelijk de beschikking over afwasmogelijkheden en veel medewerkers vinden thuis de vaatwasser in- en uitruimen al een hele klus. Als dit voor jouw bedrijf het geval is mogen dit, bij hoge uitzondering, wegwerpbekers blijven. Hier wordt echter wel een voorwaarde aan gesteld. Dit houdt in dat deze wegwerpbekers dan wel voor driekwart weer door het bedrijf zelf moeten worden ingezameld, voor hoogwaardige recycling. Vanaf 2026 veranderd echter ook die regel en moet minstens 90 procent van de koffiebekers worden ingezameld voor recycling. Volgens experts gaat dit een uitermate dure en onuitvoerbare maatregel zijn.

  Herbruikbare koffiebekers voor op kantoor

  Het beste wat bedrijven dus kunnen doen is herbruikbare koffiebekers voor op kantoor aanschaffen. Iedere medewerker zorgt hiermee zelf voor zijn of haar beker, zoals bijvoorbeeld zelf thuis afwassen. Zo ben je niet alleen van de plastic wegwerpbekers af maar hoef je ook niet aan alle bovenstaande eisen te voldoen of afwasvoorzieningen te treffen. Daarnaast is een herbruikbare koffiebeker een heel mooi marketing middel. Je kunt deze immers laten bedrukken met je eigen logo. Ook als relatiegeschenk is een herbruikbare koffiebeker met logo natuurlijk geen gek idee…….