Ohita ja siirry sisältöön

🏆 #1 Stainless Steel Water Bottle

  De beste hike van Europa!

  De beste hike van Europa!

  Ben jij al klaar voor jouw volgende hike? Voor een toffe hikevakantie hoef je niet naar de andere kant van de wereld, in Europa zijn er veel mogelijkheden. In dit artikel nemen we je mee naar 1 van de mooiste hikes van Europa! Hopelijk zorgen we voor inspiratie, enjoy! 😊

  De beste hike van Europa: PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo (Madeira, Portugal)

  Madeira is een eiland van Portugal en ligt in de Atlantische oceaan. Madeira wordt ook wel het Hawaii van Europa genoemd en dat is niet onterecht. Het eiland heeft veel te bieden en een echte hiker zal zich hier als een vis in het water voelen. Er zijn veel wandelroutes te vinden van elk niveau. De beginnende en de ervaren hiker kunnen hier terecht. In dit artikel zoomen we in op de mooiste route van het eiland (PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo). Volgens de lokale bevolking is het een MUST deze route te bewandelen tijden je bezoek aan Madeira!

  In het kort:

  Deze wandeling van 7,4 km duurt ongeveer 3,5 uur en verbindt twee van de hoogste toppen van de Madeira Dit is een prachtige wandeling, met tunnels en enkele steile hellingen en een prachtig uitzicht.

  • PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo (one-way)
  • Duur: 3,5 tot 4 uur
  • Aantal kilometer: 7,4 km
  • Hoogteverschil: 1650 meter
  • Moeilijkheidsgraad: Uitdagend door het hoogteverschil

  De start: Zonsomkomst kijken bij Pico do Arieiro, tevens het startpunt van de route

  De start van je dag zal direct indrukwekkend zijn. De zonsomkomst vanaf Pico de Arieiro staat bekend als 1 van de mooiste ter wereld! Dit is een zonsopkomst die je niet snel zal vergeten, zorgt dat je op tijd bent en mis het niet. Zodra je aankomt op de parkeerplaats loop je naar boven richting het gebouw. Het uitzichtpunt bevindt zich rechts van het gebouw, steek de weg en zoek een mooi plekje om dit prachtige verschijnsel te bewonderen. De zonsomkomst is erg populair en het kan erg druk zijn, dit is nog een reden om te zorgen dat je op tijd bent. Zodra de zon is opgekomen begin je aan jouw hike! Hoe ziet de zonsopkomst er uit? Hieronder hebben we een paar foto’s voor je.

   Aan de linkerzijde van het gebouw waar je eerder rechtsaf bent gegaan start de hike. Dit is eigenlijk niet te missen omdat de route goed aangegeven staat, je kan bijna niet fout lopen. Het begin van de hike is een goede warming-up voor wat er komen gaat. Je begint met een aantal trappen, deze zullen later in de hike een stuk steiler worden. In het begin van de hike heb je de mooiste uitzichten, doe rustig aan en geniet!

  Never skip leg day!

  Na de warming-up begint het echte werk. Je komt langs diverse steile trappen en beklimmingen. Mocht je deze dag nog plannen hebben om naar de gym te gaan, dat is niet nodig! De PR1 Pico do Arieiro naar Pico Ruivo zorgt voor een ware leg day! De route is uitdagend en dit gecombineerd met de mooiste uitzichten maken deze route tot 1 van de beste hikes van Europa! Nadat je 90% van de route hebt bewandeld kom je bij een rustpunt. Hier kan je wat te drinken halen en een kleine snack. Ook kan je hier naar het toilet, dit is tevens de enige plek tijdens de route waar je naar het toilet kan. Pak even je rust want hierna komt de zwaarste beklimming van de route. Dit wordt gezien als het zwaarste stuk omdat er vaak gedacht wordt “ik ben er bijna” en dan komt er nog een klim waar je u tegen zegt. Dit is het laatste stuk om Pico Ruivo te bereiken. Op de top kan je weer even uitrusten 😉.

  One-way route

  Deze route is geen rondje maar een one-way route. Dat betekent dat je niet terug komt bij het startpunt. Dit kan overigens wel, dan loop je dezelfde route terug. Dit is voor de gevorderde hikers! Het betekent namelijk dat je al het klim werk nog een keer moet doen. Kies je voor deze optie, dan duurt de route +- 7 uur.

   80% van de mensen kiest voor een one-way variant. Nadat je Pico Ruivo hebt beklommen daal je weer af en volg je vanaf het knooppunt de bordjes naar Teixeira. Vanaf Teixeira kan je met een transfer of taxi terug worden gebracht naar jouw bestemming. Wij hebben gebruik gemaakt van deze transfer  vanuit Funchal, dit is een aanrader! Je wordt opgepikt bij je verblijf en ook weer netjes teruggebracht. Transfer

  TIP: Ben je bij Teixeira en moet je wachten op de transfer of taxi? Ga naar de eettent die je bij de parkeerplaats vindt, hier hebben ze heerlijke lekkernijen.

   Handige tips voor tijdens de hike

  • Kleed jezelf niet te zomers aan! Het kan zijn dat het aan de kust 25 graden is, maar in de bergen kan het 0-5 graden zijn, dit is echt een must om rekening mee te houden. Zeker in het begin van de ochtend is het tijdens de hike erg koud. Het beste is om jezelf in laagjes te kleden, zodat als het warmer wordt je gemakkelijk wat uit kan doen.
  • Draag goede schoenen. Het klinkt heel logisch dat je tijdens een hike goede schoenen aan moet doen. Bij sommige hikes kom je er nog wel met sneakers, maar bij deze hike is dit echt af te raden. Er zijn steile beklimmingen en mocht het geregend hebben zijn de stenen glad.
  • Neem een stuk fruit en voldoende water mee. Tijdens de hike is er na een aantal uur lopen 1 mogelijkheid om wat te drinken of eten te kopen, in de tijd daarvoor zal je het moeten doen met wat je mee hebt genomen. Neem een herbruikbare drinkfles mee met voldoende water en een stuk fruit mee! Je spieren zullen aan het werk moeten en het is belangrijk dat je genoeg water drinkt en wat extra brandstof bij de hand hebt. Doe je dit niet en je krijgt bijvoorbeeld last van kramp, is dat heel vervelend.